Ayam Golek Sri Pahang
Bahan-bahannya :-
1 ekor ayam - dibersihkan
300gm bawang merah - dikisar halus
5cm halia - dititik
2 sudu besar rempah kari ayam
2 keping asam gelugur
3 cawan santan
Garam & gula secukup rasa
300ml air
1 cteh gula
Cara Membuatnya :-
- Satukan bawang merah, serai, serbuk kari, garam, gula, asam gelugur dan santan di dalam kuali yg besar. Didihkan perlahan lahan di atas api yg kecil selama 20 minit.
- Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam dan kacau dari masa ke semasa sehingga ayam separuh masak.
- Angkat ayam kemudian panggang di atas bara api selama 10 minit. Semasa dipanggang, balik-balikkan ayam sambil disiram kuah yg selebihnya.
- Bila masak, bolehlah dihidangkan...
1 ekor ayam - dibersihkan
300gm bawang merah - dikisar halus
5cm halia - dititik
2 sudu besar rempah kari ayam
2 keping asam gelugur
3 cawan santan
Garam & gula secukup rasa
300ml air
1 cteh gula
Cara Membuatnya :-
- Satukan bawang merah, serai, serbuk kari, garam, gula, asam gelugur dan santan di dalam kuali yg besar. Didihkan perlahan lahan di atas api yg kecil selama 20 minit.
- Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam dan kacau dari masa ke semasa sehingga ayam separuh masak.
- Angkat ayam kemudian panggang di atas bara api selama 10 minit. Semasa dipanggang, balik-balikkan ayam sambil disiram kuah yg selebihnya.
- Bila masak, bolehlah dihidangkan...
0 Comments:
Post a Comment
<< Home