Ayam Masak Cendawan
Bahan-bahannya :-
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
8 keping cendawan hitam - rendam 1/2 jam
1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
6 ulas bawang putih - dicincang
4-5 tangkai cili padi
Sedikit kicap lemak manis
Sedikit sos tiram
2 cawan air
Cara Membuatnya :-
- Cendawan ditoskan, buang tangkainya dan potong 4memanjang.
- Panaskan minyak dan tumis halia. Bila dah naik bau, angkat halia dan buang (kalau tak buang tak apa).
- Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Tumis hingga naik bau baru masukkan ayam. Kacau sekejap.Masukkan kicap dansos tiram.
- Masukkan air secukupnya. Bila sudah mendidih masukkan cendawan. Kecilkan api dan biarkan kuahnya pekat (10-15 minit)
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
8 keping cendawan hitam - rendam 1/2 jam
1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
6 ulas bawang putih - dicincang
4-5 tangkai cili padi
Sedikit kicap lemak manis
Sedikit sos tiram
2 cawan air
Cara Membuatnya :-
- Cendawan ditoskan, buang tangkainya dan potong 4memanjang.
- Panaskan minyak dan tumis halia. Bila dah naik bau, angkat halia dan buang (kalau tak buang tak apa).
- Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Tumis hingga naik bau baru masukkan ayam. Kacau sekejap.Masukkan kicap dansos tiram.
- Masukkan air secukupnya. Bila sudah mendidih masukkan cendawan. Kecilkan api dan biarkan kuahnya pekat (10-15 minit)
0 Comments:
Post a Comment
<< Home