Ayam Panggang Pedas
Bahan-bahannya :-
1 ekor ayam - Bersihkan, siatkan kulitnya, buang lemak yg berlebihan dan kelar bahagian dada dan peha.
Bahan Untuk diKisar:-
1 cbsr rata ketumber } direndam
1 cteh rata jintan putih } supaya
5 tangkai lada kering } lembut
1 cteh penuh halia hiris
1 cteh penuh lengkuas hiris
2 ulas bawang putih
1 batang serai - dijadikan berus utk sapukan minyak
1 cteh penyh serbuk kunyit - dicampur dgn bahan kisar
1 batang serai - dititik
1 cawan kelapa parut } dicampurkan
1/4 cawan air } dan ambil santan pekatnya
garam secukup rasa
Cara Membuatnya :-- Lumurkan ayam dengan bahan kisar pada bahagian luardan dalam. Lumurkan juga bahagian ayam yang dikelar-kelar. Perap selama 2-3 jam.- Masukkan serai yang dititik, santan dan garam ke dalam periuk kecil. Dimasak atas api kecil. Apabila mendidih, angkat dan ketepikan. Biarkan sejuk.- Panaskan ketuhar (225 deg. Cel). Sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar. Panaskan dulang dalam ketuhar. Letakkan ayam ditengah dulang. Sapukan santan pada seluruh ayam dengan serai yang dititik, supaya ayam tidak kering. Bila ayam setengah masak diterbalikkan.- Panggang selama 11/2 jam atau hingga kelihatan garing. Sejukkan sebentar sebelum dipotong dan dimakan bersama Sambal Limau.
1 ekor ayam - Bersihkan, siatkan kulitnya, buang lemak yg berlebihan dan kelar bahagian dada dan peha.
Bahan Untuk diKisar:-
1 cbsr rata ketumber } direndam
1 cteh rata jintan putih } supaya
5 tangkai lada kering } lembut
1 cteh penuh halia hiris
1 cteh penuh lengkuas hiris
2 ulas bawang putih
1 batang serai - dijadikan berus utk sapukan minyak
1 cteh penyh serbuk kunyit - dicampur dgn bahan kisar
1 batang serai - dititik
1 cawan kelapa parut } dicampurkan
1/4 cawan air } dan ambil santan pekatnya
garam secukup rasa
Cara Membuatnya :-- Lumurkan ayam dengan bahan kisar pada bahagian luardan dalam. Lumurkan juga bahagian ayam yang dikelar-kelar. Perap selama 2-3 jam.- Masukkan serai yang dititik, santan dan garam ke dalam periuk kecil. Dimasak atas api kecil. Apabila mendidih, angkat dan ketepikan. Biarkan sejuk.- Panaskan ketuhar (225 deg. Cel). Sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar. Panaskan dulang dalam ketuhar. Letakkan ayam ditengah dulang. Sapukan santan pada seluruh ayam dengan serai yang dititik, supaya ayam tidak kering. Bila ayam setengah masak diterbalikkan.- Panggang selama 11/2 jam atau hingga kelihatan garing. Sejukkan sebentar sebelum dipotong dan dimakan bersama Sambal Limau.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home