Ayam Masak Lemak Lobak Cina
Bahan-bahannya :-
1 ekor ayam - Bersihkan, siatkan kulitnya, dan dipotong beberapa bahagian
200 g lobak Cina - dikupas, kerat setebal 1sm
300 g kentang - kupas kulit dan potong
4/6 memanjang
Bahan Untuk diKisar:-
20 tangkai lada kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 biji buah keras (kecil)
1/2 cteh belacan
2 sm halia
1 kerat lengkuas (1sm) tebal) - dititik
1 cawan kelapa parut (dicampurkan 1/2 cawan air,dan ambil santannya)
3 keping asam gelugur - dibersihkan
2 cawan air
6 cbsr minyak
garam secukup rasa
Cara Membuatnya :-- Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar bercampur serai dan lengkuas. Ditumis hingga bangkit baunya dan timbul minyaknya.-Masukkan ayam dan garam. Dimasak anggaran 1 minit.- Kemudian masukkan lobak Cina, kentang, asam gelugur dan air. Ditutup periuknya dan direnik atas api sederhana selama 10 minit atau hingga daging ayam empuk.- Masukkan santan dan direnik lagi selama 1-2 minit. Gaul lauk supaya santan tidak pecah.
1 ekor ayam - Bersihkan, siatkan kulitnya, dan dipotong beberapa bahagian
200 g lobak Cina - dikupas, kerat setebal 1sm
300 g kentang - kupas kulit dan potong
4/6 memanjang
Bahan Untuk diKisar:-
20 tangkai lada kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 biji buah keras (kecil)
1/2 cteh belacan
2 sm halia
1 kerat lengkuas (1sm) tebal) - dititik
1 cawan kelapa parut (dicampurkan 1/2 cawan air,dan ambil santannya)
3 keping asam gelugur - dibersihkan
2 cawan air
6 cbsr minyak
garam secukup rasa
Cara Membuatnya :-- Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar bercampur serai dan lengkuas. Ditumis hingga bangkit baunya dan timbul minyaknya.-Masukkan ayam dan garam. Dimasak anggaran 1 minit.- Kemudian masukkan lobak Cina, kentang, asam gelugur dan air. Ditutup periuknya dan direnik atas api sederhana selama 10 minit atau hingga daging ayam empuk.- Masukkan santan dan direnik lagi selama 1-2 minit. Gaul lauk supaya santan tidak pecah.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home