Family Kitchen With Loads of Recipes

The Kitchen That Serves You Interesting Recipes

My Photo
Name:

* Wife to a wonderful, romantic, loving husband, ND. So very much in love with him.. * A loving but strict mother to 4 adorable, handsome and smart boys; Amirul,Azirul, Ashraf and Aaron. * A filial daughter to my parents. * A loving, caring and strict sister to my 3 siblings. Life is Great!

Tuesday, April 04, 2006

Ayam Masak Lemak Lobak Cina

Bahan-bahannya :-
1 ekor ayam - Bersihkan, siatkan kulitnya, dan dipotong beberapa bahagian
200 g lobak Cina - dikupas, kerat setebal 1sm
300 g kentang - kupas kulit dan potong
4/6 memanjang

Bahan Untuk diKisar:-
20 tangkai lada kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 biji buah keras (kecil)
1/2 cteh belacan
2 sm halia
1 kerat lengkuas (1sm) tebal) - dititik
1 cawan kelapa parut (dicampurkan 1/2 cawan air,dan ambil santannya)
3 keping asam gelugur - dibersihkan
2 cawan air
6 cbsr minyak
garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-- Panaskan minyak. Tumiskan bahan kisar bercampur serai dan lengkuas. Ditumis hingga bangkit baunya dan timbul minyaknya.-Masukkan ayam dan garam. Dimasak anggaran 1 minit.- Kemudian masukkan lobak Cina, kentang, asam gelugur dan air. Ditutup periuknya dan direnik atas api sederhana selama 10 minit atau hingga daging ayam empuk.- Masukkan santan dan direnik lagi selama 1-2 minit. Gaul lauk supaya santan tidak pecah.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home