Daging Goreng Sayur Bawang (Leek)
Bahan-bahannya :-
200 g Daging lembu - dikerat berkeping-keping setentang dengan urat
200 g sayur bawang (leek)
1 chsr kicap cair
1/4 cawan air
3 cbsr minyak
garam secukup rasa
Bahan Untuk diKisar:-
4 tangki lada merah
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Membuatnya :-- Buangkan akar sayur bawang dan bahagian atas daun. Tinggalkan bahagian yang putih sahaja anggaran 2-3sm bahagian daun hijau.-Kerat sayur bawang (4 sm), kemusian setiap satu dikerat dua pula (jika suka). Dibersihkan dan dituskan.- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar selama 2-3 minit hingga bangkit baunya. Masukkan daging lembu, gaul untuk beberapa minit.- Masukkan sayur bawang, gaul biar rata. Kemudian tuangkan kicap dan bubuh garam. Digaul lagi, tuangkan air, ditutup periuknya selama 5 minit atau hingga kuahnya pekat.
200 g Daging lembu - dikerat berkeping-keping setentang dengan urat
200 g sayur bawang (leek)
1 chsr kicap cair
1/4 cawan air
3 cbsr minyak
garam secukup rasa
Bahan Untuk diKisar:-
4 tangki lada merah
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Membuatnya :-- Buangkan akar sayur bawang dan bahagian atas daun. Tinggalkan bahagian yang putih sahaja anggaran 2-3sm bahagian daun hijau.-Kerat sayur bawang (4 sm), kemusian setiap satu dikerat dua pula (jika suka). Dibersihkan dan dituskan.- Panaskan minyak. Tumis bahan kisar selama 2-3 minit hingga bangkit baunya. Masukkan daging lembu, gaul untuk beberapa minit.- Masukkan sayur bawang, gaul biar rata. Kemudian tuangkan kicap dan bubuh garam. Digaul lagi, tuangkan air, ditutup periuknya selama 5 minit atau hingga kuahnya pekat.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home