Daging Masak Rendang Jawa
Bahan-bahannya :-
500 g Daging kambing/lembu - dihiris nipis-nipis
DiKisar (Tidak terlalu halus)
8 - 10 tangkai lada kering - direndam dulu
2 batang serai - dihiris
1 cteh rata lengkuas hiris
1 cteh penuh halia hiris
1/4 cawan air - jika menggunakan pengisar
Dicampur dengan bahan Kisar :-
2 cteh penuh serbuk ketumbar
1 cteh rata jintan putih
1 cteh rata serbuk kunyit
2 keping asam jawa - dihiris
5 cbsr minyak
1 cawan air
garam secukup rasa
2 cbsr bawang goreng - hiasan
Cara Membuatnya :-- Perapkan daging kambing dengan bahan kisar dan serbuk rempah dalam sebuah mangkok. Perapkan selama 1 jam 9sekurang-kurangnya). Lebih baik lagi jika diperap semalaman.-Panaskan minyak. Masukkan campuran daging bersama asam yang dihiris. Ditumis atas api sederhana sehingga bangkit baunya. Tuangkan air, masukkan garam dan renih sehingga dagingnya empuk..- Kecilkan api. Masak hingga kuahnya pekat.- Taburkan bawang goreng sebelum dihidangkan
500 g Daging kambing/lembu - dihiris nipis-nipis
DiKisar (Tidak terlalu halus)
8 - 10 tangkai lada kering - direndam dulu
2 batang serai - dihiris
1 cteh rata lengkuas hiris
1 cteh penuh halia hiris
1/4 cawan air - jika menggunakan pengisar
Dicampur dengan bahan Kisar :-
2 cteh penuh serbuk ketumbar
1 cteh rata jintan putih
1 cteh rata serbuk kunyit
2 keping asam jawa - dihiris
5 cbsr minyak
1 cawan air
garam secukup rasa
2 cbsr bawang goreng - hiasan
Cara Membuatnya :-- Perapkan daging kambing dengan bahan kisar dan serbuk rempah dalam sebuah mangkok. Perapkan selama 1 jam 9sekurang-kurangnya). Lebih baik lagi jika diperap semalaman.-Panaskan minyak. Masukkan campuran daging bersama asam yang dihiris. Ditumis atas api sederhana sehingga bangkit baunya. Tuangkan air, masukkan garam dan renih sehingga dagingnya empuk..- Kecilkan api. Masak hingga kuahnya pekat.- Taburkan bawang goreng sebelum dihidangkan
0 Comments:
Post a Comment
<< Home