Dalca Ayam
Bahan-bahannya :-
1 ekor ayam -dibuang kulitnya dan dikerat bahagian
2 cbsr penuh serbuk kari ayam - dilumurkan pada ayam dan perap selama 20 minit.
500g kentang - dibelah
4300g lobak merah - dibelah dua, dipotong kepada beberapa bahagian mengikut suka anda.
250g terung - dipotong mengikut suka anda
150g buah kelor - dikikis kulitnya dengan pisau.Dibelah kepada beberapa bahagian
150g kelapa parut - dicampurkan dengan 1/2 cawan air dan perah santannya
100g belimbing - dibelah 2 memanjang
8 biji tomato - (sederhana) - dibelah 2
2 cbsr penuh asam jawa - dicelur dulu kemudian dicampurkan dgn santan.
1) Bahan-bahan untuk ditumis:-
2 biji bawang besar (pilih yg sederhana) - dihiris halus
1 cbsr serbuk lada (jika suka)
1 tangkai daun kari
3 tangkai lada merah } dibelah dua
3 tangkai lada hijau }memanjang
2 tangkai daun ketumbar - dipotong kasar-kasar
10 cbsr minyakgaram secukup rasa
2) Bahan untuk Memasak Dhal:-
250gr dhal - direndam selama 1-2 jam, kemudian dicuci dan buangkan kulitnya.
4 tangkai lada hijau - dibelah tengah
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 tangkai daun kari
6sm kayu manis
2 cteh penuh serbuk kunyit
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
4 ulas bawang putih } dikisar halus
3 cteh halia
7 cawan air
Cara Membuatnya :-- Campurkan kesemua bahan memasak dhal ke dalam periuk, dimasak selama 20 minit atau hingga dhalnya empuk..-Masukkan ayam yang diperap,lobak merah dan kentang bersama dhal. Tutup dan biarkan mendidih. Bila mendidih, digaul. Ditutup semula dan dimasak selama 10 minit..- Apabila lobak merah dan kentang sudah empuk, masukkan kelor dan terung, tutupkan periuk. Dimasak lagi selama 5 minit. Tuangkan santan dan masukkan garam secukup rasa. Kecilkan apinya. Ditutup dan dimasak selama 5 minit lagi.- Masukkan tomato dan belimbing. Dimasak lagi selama 1-2 minit. Angkat dan hidangkan.
1 ekor ayam -dibuang kulitnya dan dikerat bahagian
2 cbsr penuh serbuk kari ayam - dilumurkan pada ayam dan perap selama 20 minit.
500g kentang - dibelah
4300g lobak merah - dibelah dua, dipotong kepada beberapa bahagian mengikut suka anda.
250g terung - dipotong mengikut suka anda
150g buah kelor - dikikis kulitnya dengan pisau.Dibelah kepada beberapa bahagian
150g kelapa parut - dicampurkan dengan 1/2 cawan air dan perah santannya
100g belimbing - dibelah 2 memanjang
8 biji tomato - (sederhana) - dibelah 2
2 cbsr penuh asam jawa - dicelur dulu kemudian dicampurkan dgn santan.
1) Bahan-bahan untuk ditumis:-
2 biji bawang besar (pilih yg sederhana) - dihiris halus
1 cbsr serbuk lada (jika suka)
1 tangkai daun kari
3 tangkai lada merah } dibelah dua
3 tangkai lada hijau }memanjang
2 tangkai daun ketumbar - dipotong kasar-kasar
10 cbsr minyakgaram secukup rasa
2) Bahan untuk Memasak Dhal:-
250gr dhal - direndam selama 1-2 jam, kemudian dicuci dan buangkan kulitnya.
4 tangkai lada hijau - dibelah tengah
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 tangkai daun kari
6sm kayu manis
2 cteh penuh serbuk kunyit
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
4 ulas bawang putih } dikisar halus
3 cteh halia
7 cawan air
Cara Membuatnya :-- Campurkan kesemua bahan memasak dhal ke dalam periuk, dimasak selama 20 minit atau hingga dhalnya empuk..-Masukkan ayam yang diperap,lobak merah dan kentang bersama dhal. Tutup dan biarkan mendidih. Bila mendidih, digaul. Ditutup semula dan dimasak selama 10 minit..- Apabila lobak merah dan kentang sudah empuk, masukkan kelor dan terung, tutupkan periuk. Dimasak lagi selama 5 minit. Tuangkan santan dan masukkan garam secukup rasa. Kecilkan apinya. Ditutup dan dimasak selama 5 minit lagi.- Masukkan tomato dan belimbing. Dimasak lagi selama 1-2 minit. Angkat dan hidangkan.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home