Sambal Daging Istimewa
Bahan-bahannya :-
150 g Daging lembu kisar - dibilas dan toskan
15 g atau 1 batang lobak merah - didadukan kecil-kecil
1 biji bawang besar - dihiris halus-halus
1) DiKisar Hingga Halus :-
2 ulas bawang putih
1 kerat halia (sebesar biji badam)
1 cteh rata lada hitam - dikisar halus
1 butir telur gunakan pengisar
2) DiKisar Hingga Halus :-
14 tangkai lada kering - direndam
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 cteh rata belacan
4 cbsr air (jike menggunakan pengisar)
1/2 cawan kelapa parut } dicampur dan
1/4 air } ambil santannya
1 cteh asam jawa - dibilas kemudian dicampurkan dengan santan dan ditoskan.
1 cteh penuh gula
1 biji bawang besar - dihiris bulat
6 cbsr minyak
garam secukup rasa
Cara Membuatnya :-
- Gaulkan bahan-bahan berikut dalam sebuah mangkuk - daging kisar, lobak merah didadu kecil, campuran halia dan bawang putih yang sudah dikisar halus dan garam secukup rasa. Bahagikan kepada 8 bahagian. Kepal-kepalkan. Biarkan berbentuk bulat atau bujur.
-Panaskan minyak dan goreng bahan kepal tadi. Tos dan ketepikan. Tinggalkan 4 cbsr minyak panas di dalam kuali.
- Tumis bahan kisar sehingga bangkit baunya. Masukkan santan dan gula, masak selama 2-3 minit. Masukkan kepalan daging dan didihkan selama 1-2 minit lagi. Masukkan pula bawang yang dihiris bulat.
- Gaul sehingga bawang separuh masak and angkat.
150 g Daging lembu kisar - dibilas dan toskan
15 g atau 1 batang lobak merah - didadukan kecil-kecil
1 biji bawang besar - dihiris halus-halus
1) DiKisar Hingga Halus :-
2 ulas bawang putih
1 kerat halia (sebesar biji badam)
1 cteh rata lada hitam - dikisar halus
1 butir telur gunakan pengisar
2) DiKisar Hingga Halus :-
14 tangkai lada kering - direndam
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
1 cteh rata belacan
4 cbsr air (jike menggunakan pengisar)
1/2 cawan kelapa parut } dicampur dan
1/4 air } ambil santannya
1 cteh asam jawa - dibilas kemudian dicampurkan dengan santan dan ditoskan.
1 cteh penuh gula
1 biji bawang besar - dihiris bulat
6 cbsr minyak
garam secukup rasa
Cara Membuatnya :-
- Gaulkan bahan-bahan berikut dalam sebuah mangkuk - daging kisar, lobak merah didadu kecil, campuran halia dan bawang putih yang sudah dikisar halus dan garam secukup rasa. Bahagikan kepada 8 bahagian. Kepal-kepalkan. Biarkan berbentuk bulat atau bujur.
-Panaskan minyak dan goreng bahan kepal tadi. Tos dan ketepikan. Tinggalkan 4 cbsr minyak panas di dalam kuali.
- Tumis bahan kisar sehingga bangkit baunya. Masukkan santan dan gula, masak selama 2-3 minit. Masukkan kepalan daging dan didihkan selama 1-2 minit lagi. Masukkan pula bawang yang dihiris bulat.
- Gaul sehingga bawang separuh masak and angkat.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home