Kathrika
Bahan-bahannya :-
600g terung - pilih jenis bulat dan warna ungu. Dibelah dua, kemudian setiap bahagian dihiris tebal.Direndam sebelum digunakan.
3 cbsr minyak
5 ulas bawang merah - di hiris halus
1 tangkai daun kari
3 tangkai lada hijau - dipotong-potong
1/2 cteh biji sawi
1 cteh serbuk kunyit
1 cteh serbuk lada
1 cteh biji ketumbar
1 1/2 cawan kelapa parut - dicampur dgn 1 cawan air dan ambil santannya.
1 cbsr penuh asam jawa - dibilas dan dicampurkan dgn santan, dan ditapis.
2 cteh garam
Cara Membuatnya :-
- Panaskan minyak. masukkan bawang putih, daun kari, lada dan biji sawi.
- Apabila bawangnya sudah layu, masukkan terung dan serbuk rempah, dikacau biar rata.
- Tuangkan santan yang bercampur asam dan garam. Ditutup dan dimasak atas api kecil hingga terungnya lembut dan rempahnya pekat.
600g terung - pilih jenis bulat dan warna ungu. Dibelah dua, kemudian setiap bahagian dihiris tebal.Direndam sebelum digunakan.
3 cbsr minyak
5 ulas bawang merah - di hiris halus
1 tangkai daun kari
3 tangkai lada hijau - dipotong-potong
1/2 cteh biji sawi
1 cteh serbuk kunyit
1 cteh serbuk lada
1 cteh biji ketumbar
1 1/2 cawan kelapa parut - dicampur dgn 1 cawan air dan ambil santannya.
1 cbsr penuh asam jawa - dibilas dan dicampurkan dgn santan, dan ditapis.
2 cteh garam
Cara Membuatnya :-
- Panaskan minyak. masukkan bawang putih, daun kari, lada dan biji sawi.
- Apabila bawangnya sudah layu, masukkan terung dan serbuk rempah, dikacau biar rata.
- Tuangkan santan yang bercampur asam dan garam. Ditutup dan dimasak atas api kecil hingga terungnya lembut dan rempahnya pekat.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home