Family Kitchen With Loads of Recipes

The Kitchen That Serves You Interesting Recipes

My Photo
Name:

* Wife to a wonderful, romantic, loving husband, ND. So very much in love with him.. * A loving but strict mother to 4 adorable, handsome and smart boys; Amirul,Azirul, Ashraf and Aaron. * A filial daughter to my parents. * A loving, caring and strict sister to my 3 siblings. Life is Great!

Tuesday, April 04, 2006

Kathrika

Bahan-bahannya :-
600g terung - pilih jenis bulat dan warna ungu. Dibelah dua, kemudian setiap bahagian dihiris tebal.Direndam sebelum digunakan.
3 cbsr minyak
5 ulas bawang merah - di hiris halus
1 tangkai daun kari
3 tangkai lada hijau - dipotong-potong
1/2 cteh biji sawi
1 cteh serbuk kunyit
1 cteh serbuk lada
1 cteh biji ketumbar
1 1/2 cawan kelapa parut - dicampur dgn 1 cawan air dan ambil santannya.
1 cbsr penuh asam jawa - dibilas dan dicampurkan dgn santan, dan ditapis.
2 cteh garam

Cara Membuatnya :-
- Panaskan minyak. masukkan bawang putih, daun kari, lada dan biji sawi.
- Apabila bawangnya sudah layu, masukkan terung dan serbuk rempah, dikacau biar rata.
- Tuangkan santan yang bercampur asam dan garam. Ditutup dan dimasak atas api kecil hingga terungnya lembut dan rempahnya pekat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home