Family Kitchen With Loads of Recipes

The Kitchen That Serves You Interesting Recipes

My Photo
Name:

* Wife to a wonderful, romantic, loving husband, ND. So very much in love with him.. * A loving but strict mother to 4 adorable, handsome and smart boys; Amirul,Azirul, Ashraf and Aaron. * A filial daughter to my parents. * A loving, caring and strict sister to my 3 siblings. Life is Great!

Tuesday, April 04, 2006

Peria Istimewa

Bahan-bahannya :-
400g atau 1 biji peria - buangkan biji dan bahagian isi dlm peria dan dikerat anggaran 2sm tebal berbentuk serong.

Bahan Untuk diKisar:-
10 tangkai lada kering - direndam
2 ulas bawang merah
1 cbsr kelapa parut
1 cteh serbuk kunyit
1/2 cawan air jika menggunakan pengisar
1/2 cteh serbuk jintan putih

Bahan untuk ditumis:-
1 biji bawang besar (kecil) - dihiris halus
2 cbsr minyak
1 tangkai daun kari
1 cbsr rata biji sawi
garam secukup rasa

Cara Membuatnya :-
- Lumur 2-3 cteh garam pada peria. Peramkan selama 10-15 minit supaya airnya yang pahit mengalir keluar.
- Kemudian dicuci peria itu dan keluarkan air yang selebihnya
- Campurkan peria dengan bahan kisar. Panaskan minyak, masukkan bahan untuk ditumis. Apabila bawangnya sudahgaring, masukkan peria.
- Gaul selama 5 minit, tambah air, tutupdan dimasak dengan api kecil.
Nota - Peria kurang digemari kerana rasanya pahit. Jika anda memilih masakan cara ini, pilih peria yang warnanya hijau muda dan liku-likunya lebar. Jika disediakan mengikut peraturan diatas dan dibuang air pahitnya, rasanya enak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home