Peria Istimewa
Bahan-bahannya :-
400g atau 1 biji peria - buangkan biji dan bahagian isi dlm peria dan dikerat anggaran 2sm tebal berbentuk serong.
Bahan Untuk diKisar:-
10 tangkai lada kering - direndam
2 ulas bawang merah
1 cbsr kelapa parut
1 cteh serbuk kunyit
1/2 cawan air jika menggunakan pengisar
1/2 cteh serbuk jintan putih
Bahan untuk ditumis:-
1 biji bawang besar (kecil) - dihiris halus
2 cbsr minyak
1 tangkai daun kari
1 cbsr rata biji sawi
garam secukup rasa
Cara Membuatnya :-
- Lumur 2-3 cteh garam pada peria. Peramkan selama 10-15 minit supaya airnya yang pahit mengalir keluar.
- Kemudian dicuci peria itu dan keluarkan air yang selebihnya
- Campurkan peria dengan bahan kisar. Panaskan minyak, masukkan bahan untuk ditumis. Apabila bawangnya sudahgaring, masukkan peria.
- Gaul selama 5 minit, tambah air, tutupdan dimasak dengan api kecil.
Nota - Peria kurang digemari kerana rasanya pahit. Jika anda memilih masakan cara ini, pilih peria yang warnanya hijau muda dan liku-likunya lebar. Jika disediakan mengikut peraturan diatas dan dibuang air pahitnya, rasanya enak.
400g atau 1 biji peria - buangkan biji dan bahagian isi dlm peria dan dikerat anggaran 2sm tebal berbentuk serong.
Bahan Untuk diKisar:-
10 tangkai lada kering - direndam
2 ulas bawang merah
1 cbsr kelapa parut
1 cteh serbuk kunyit
1/2 cawan air jika menggunakan pengisar
1/2 cteh serbuk jintan putih
Bahan untuk ditumis:-
1 biji bawang besar (kecil) - dihiris halus
2 cbsr minyak
1 tangkai daun kari
1 cbsr rata biji sawi
garam secukup rasa
Cara Membuatnya :-
- Lumur 2-3 cteh garam pada peria. Peramkan selama 10-15 minit supaya airnya yang pahit mengalir keluar.
- Kemudian dicuci peria itu dan keluarkan air yang selebihnya
- Campurkan peria dengan bahan kisar. Panaskan minyak, masukkan bahan untuk ditumis. Apabila bawangnya sudahgaring, masukkan peria.
- Gaul selama 5 minit, tambah air, tutupdan dimasak dengan api kecil.
Nota - Peria kurang digemari kerana rasanya pahit. Jika anda memilih masakan cara ini, pilih peria yang warnanya hijau muda dan liku-likunya lebar. Jika disediakan mengikut peraturan diatas dan dibuang air pahitnya, rasanya enak.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home