Ikan Asam Rebus Bugis
Bahan-bahannya :-
300g ikan kuning - disiang dan dibersihkan
1 cbsr penuh asam jawa }dicampurkan dan
21/2 cawan air }ambil air asamnya
1 batang serai - dititk
1 cteh gula
3-4 tangkai lada hijau
garam secukup rasa
Bahan Untuk diKisar:-
5 tangkai lada merah
1 1/2 sm kunyit basah
1 cteh rata belacan
Cara Membuatnya :-
- Gunakan tapisan, saring air asam ke dalam periuk. Masukkan kesemua bahan (kecuali lada hijau), dimasak perlahan-lahan hingga ikannya masak (10-15 minit).
- Sebelum dihidangkan, tumbuk lada hijau. Masukkan dalam kuah kemudian tuangkan atas ikan. Hidangkan bersama nasi dan kangkung goreng.
300g ikan kuning - disiang dan dibersihkan
1 cbsr penuh asam jawa }dicampurkan dan
21/2 cawan air }ambil air asamnya
1 batang serai - dititk
1 cteh gula
3-4 tangkai lada hijau
garam secukup rasa
Bahan Untuk diKisar:-
5 tangkai lada merah
1 1/2 sm kunyit basah
1 cteh rata belacan
Cara Membuatnya :-
- Gunakan tapisan, saring air asam ke dalam periuk. Masukkan kesemua bahan (kecuali lada hijau), dimasak perlahan-lahan hingga ikannya masak (10-15 minit).
- Sebelum dihidangkan, tumbuk lada hijau. Masukkan dalam kuah kemudian tuangkan atas ikan. Hidangkan bersama nasi dan kangkung goreng.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home