Kepah Masak Asam
Bahan-bahannya :-
1 kg kepah - dibasuh bersih-bersih
4 keping asam gelugur - dibilas
2 tangkai daun selasih - gunakan daunnya
4 cawan air
2 camca teh garam
2 camca besar gula
1 batang serai - dititik
Bahan Untuk diKisar:-30 biji lada padi1 keping kunyit basah (sebesar biji badam)4 ulas bawang merah1 ulas bawang putih1 sm kiub belacanCara Membuatnya :-- Masukkan kesemua bahan di atas dalam sebuah periuk dan didihkan.- Kemudian renih hingga kulit kepah terbuka dan angkat.
1 kg kepah - dibasuh bersih-bersih
4 keping asam gelugur - dibilas
2 tangkai daun selasih - gunakan daunnya
4 cawan air
2 camca teh garam
2 camca besar gula
1 batang serai - dititik
Bahan Untuk diKisar:-30 biji lada padi1 keping kunyit basah (sebesar biji badam)4 ulas bawang merah1 ulas bawang putih1 sm kiub belacanCara Membuatnya :-- Masukkan kesemua bahan di atas dalam sebuah periuk dan didihkan.- Kemudian renih hingga kulit kepah terbuka dan angkat.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home